Η γυναίκα στη θρησκεία - η εμφάνιση του Χριστού στη Μαρία Μαγδαληνή


Τα γεγονότα: Μετά την ταφή του Χριστού, η Μαρία Μαγδαληνή πηγαίνει στο μνήμα αλλά βρίσκει την πέτρα μετατοπισμένη. Φωνάζει τον Πέτρο και τον Ιωάννη οι οποίοι τρέχουν, βλέπουν το άδεια μνήμα και θεωρώντας οτι το σώμα του Χριστού κλάπηκε, γυρίζουν σπίτια τους. Η Μαρία έμεινε στο μνήμα και έκλαιγε, όταν της παρουσιάστηκαν δυο άγγελοι και πίσω ο Ιησούς (τον οποίο η Μαρία δεν γνώρισε αρχικά). Όταν ο Χριστός φώναξε την Μαρία με το όνομα της, εκείνη κατάλαβε οτι ήταν αυτός και ο Χριστός της είπε να μεταφέρει το μήνυμα της ανάστασης του και στους υπόλοιπους μαθητές. (όλο το μεταφρασμένο απόσπασμα από την Καινή Διαθήκη μπορείτε να το διαβάσετε εδώ)

Τα συναισθήματα: Αισθανόμαστε χαρά και ανακούφιση που η μεγάλη στεναχώρια της Μαρίας για τον θάνατο του Χριστού εξαφανίστηκε. Επίσης αισθανόμαστε απορία που δεν παρουσιάστηκε ο Χριστός όταν ήταν μπροστά ο Πέτρος και ο Ιωάννης.

Πιθανοί κίνδυνοι: Οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι δεν θα πίστευαν την ανάσταση και θα έλεγαν οτι το σώμα κλάπηκε (όπως και έγινε)

Θετικά σημεία: η πίστη των μαθητών / μαθητριών του Χριστού εδραιώθηκε καθώς τα λόγια του βγήκαν αληθινά (σχετικά με την ανάσταση του 3 μέρες μετά τον θάνατο του).

Εναλλακτικές λύσεις: Ο Χριστός θα μπορούσε να εμφανιστεί σε κάποιον αγαπημένο του μαθητή (τον Πέτρο ή τον Ιωάννη). Επίσης θα μπορούσε να εμφανιστεί μπροστά στους Φαρισαίους για να τους πείσει έμπρακτα για την ανάσταση του.

Συμπεράσματα - κρίσεις: Αποτελούσε τιμή το γεγονός οτι ο Χριστός διάλεξε μια γυναίκα για να μεταφέρει το μήνυμα της αναστάσεως του και δείχνει έμπρακτα οτι καθόλου δεν υποβαθμίζει την θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Η γυναίκα γίνεται αυτή που θα μεταφέρει το χαρμόσυνο μήνυμα και οι απόστολοι με την σειρά τους θα το μεταφέρουν σε όλα τα έθνη. Ακόμα ένα σημαντικό σημείο είναι οτι η Μαγδαληνή (μαζί με άλλες γυναίκες) ήταν ομάδα και ισότιμο μέλος με τους υπόλοιπους μαθητές του Χριστού. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για μια κοινωνία που θεωρούσε την γυναίκα κάτι κατώτερο, που δεν χρειάζεται κάποιος να συναναστρέφεται μαζί της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου